Vasalható matricák

Webáruházunk fő profilja a készen vásárolható és megtervezhető ruhamatricák forgalmazása. Minőségi alapanyagokkal dolgozunk. Transzfer papírnak egy neves kanadai cég élvonalbeli termékét választottuk amit a hozzá optimalizált pigment alapú festékkel nyomtatunk. Szinte minden ruha-anyagra felvasalható. 100% pamut, 100% poliészter illetve ezek bármilyen arányú kevert-szálas változatára csak olyanra nem, ami nem bírja a 170-190 fokot (pl nylon), extrém módon  rugalmas (pl. spandex, elastan), vagy nagyon vastag, bolyhos (pl frottír).

A vasalható matricák nagy előnye a kedvező ár mellett, hogy a már meglévő ruháinkat díszíthetjük vele ami
kreatív, szórakoztató, családi tevékenység.

Kétféle matrica típus van

Fehér ruhára, illetve sötét (színes) ruhára optimalizált matrica. A fehér ruhára tervezett matrica felvasalva kellemes tapintású, leheletvékony és rendkívül tartós. Komplex, elkülönülő mintákat is tartalmazhat és nem kell precízen körbevágni, viszont csak fehér anyagon mutat jól, ezt csak fehér anyagra vasald!

A másikat színes (sötét, mintás) ruhákra is vasalhatjuk, de csak egy összefüggő motívum lehet egyszerű körvonallal amit pontosan körbe lehet vágni. Az anyaga is valamivel vastagabb. Természetesen kontúron belül már lehet szöveg és összetett grafika is.

Matrica felvasalása (fehér)

A fehér anyagra optimalizált matrica kizárólag fehér színre vasalható mert sötétebb színen nem mutat jól. A hordozó réteg ugyanis átlátszó és fehér festék híján ezt a színt maga a ruha anyaga szolgáltatja.

Milyen anyagokra vasalhatjuk?
Szinte minden ruha-anyagra felvasalható. 100% pamut, 100% poliészter illetve ezek bármilyen arányú kevert-szálas változatára. Csak olyanra nem, ami nem bírja a 170-180 fokot (pl. nylon), extrém módon rugalmas (pl. spandex, elastan), vagy nagyon vastag, bolyhos (pl. frottír). A fehér anyagra optimalizált matrica kizárólag fehér színre vasalható mert sötétebb színen nem mutat jól. A hordozó réteg ugyanis átlátszó és fehér festék híján ezt a színt maga a ruha anyaga szolgáltatja.

 

A fehér ruhára vasalható matrica hordozó rétege átlátszó, erre nyomtatjuk a mintát és ezt vasaljuk az anyagra. A körbevágás célja, hogy csökkentsük az átlátszó, grafika nélküli területet. Nem kell hajszál pontosan körbevágni, elég néhány milliméterrel a grafikán kívül maradni.

Körbevágásnál kerüljük a sarkos fordulókat, inkább ívben vezessük az ollót! Ha a fő motívumtól elkülönülő rész van, ott vigyázzunk arra, hogy vékony részt ne alakítsunk ki mert a védőréteg eltávolításnál elszakadhat a matrica.

Mutatok pár példát, hogy mi a javasolt vonalvezetés.

Hőmérséklet: 180 C (vasalónál ez a „két pont”-os sáv forróbb végénél van)
Nyomóerő: Erős
Idő: 40 másodperc

Helyezzük az anyagot egy asztalra vagy fa lapra. Nem jó a vasalódeszka (mert az puha), sem a márvány-, kő- vagy fémlap sem mert elvezeti a hőt. Vasaljuk ki az anyagot a matricázott területen, hogy ne legyenek gyűrődések és elpárologjon az esetleges nedvesség. Gőzölőt nem szabad használni a felvasalásnál!

A matricát nyomtatott oldallal (színnel) LEFELÉ!!! helyezzük az anyagra, majd a megadott hőmérsékletre állított, bemelegedett (legalább kétszer ki-be kapcsolt) vasalót tegyük a közepére és kifelé mozogva finoman simítsuk el a matricát. Utána két kézzel fogva hajoljunk rá, a karunk és testünk erejét is felhasználva kezdjük préselni a matricát. Nem kell a szokásos vasaló mozdulatokat tennünk csak nyomni kell. Erősen, határozottan, kb. 30 kg-os erővel (szobamérleggel ellenőrizhetjük). Egy területet 40 másodpercig préseljük.

Ha gőzölős a vasalónk van, akkor néhányszor tegyük 1-2 centivel odébb, hogy a gőzölő lyukak máshova kerüljenek. Amennyiben nagy méretű matricát vasalunk, a lenti ábra szerint a 40 másodperces préselést átfedéssel, többször megismételve végezzük el. Végezetül klasszikus vasaló mozdulatokkal még simítsuk át a matricát különös tekintettel a szélekre. Végeredmény egy teljesen sík, kemény kartonhoz hasonló felület lesz.

Várjuk meg amíg az anyag teljesen kihűl, majd valamelyik saroknál vagy keskenyebb részen körömmel piszkáljuk fel a merev hordozó réteget és kezdjük lehúzni. Lassan haladjunk, legyünk türelmesek és ha szükséges, többször is váltsunk területet vagy irányt, hogy egyszerre ne túl széles részen húzzuk le a hordozó papírt. Nem szabad kapkodni vagy erőltetni, mert elszakadhat a matrica vagy letépjük a festéket. Közben nyugodtan beiktathatunk pihenőket is. A hordozó réteg eltávolításánál figyelni kell a matrica hangjára és ellenállására. Ha halkan pattog az nem gond, de ha egyre jobban hasonlít egy széttépet papírlap hangjára és egyre jobban ellenáll, akkor lassítsunk, vagy váltsunk területet, irányt! Akkor csináljuk jól, ha a lehúzott papíron nem látunk festék szemcséket.

Miután végeztünk, hátra van még egy lépés amivel tartósabb, rugalmasabb lesz a felvasalás.

Tegyünk a matricára szilikonos sütőpapírt (a csomaghoz mellékeljük) és szokásos vasaló mozdulatokkal forrósítsuk fel az anyagot (10-15 másodperc). Amíg még meleg, a matrica mellett gyengéden „huzigálva” vízszintesen és függőlegesen enyhén nyújtsuk meg az anyagot. Ezzel tartósabb, rugalmasabbá tesszük a nyomatot.

Ha mindent jól csináltunk, akkor egy nagyon kellemes tapintású, tartós, rugalmas felületet kapunk ami néhány mosás után egyre inkább hasonlít majd a ruha finom, szemcsézett felületére.
(A felvasalást követően 24 órát várni kell az első mosással!)

 

A matricázott ruhát csak kifordítva, max. 40 fokon szabad mosni. Kézi, vagy rövid, kímélő programra állított gépi mosást javaslunk. Fehérítőt ne használjunk és tilos a száraz tisztítás. Frissen matricázott ruhánál 24 órát várni kell az első mosással.

Vasalni szintén kifordítva, gőzölés mellőzésével szabad. A matricát közvetlenül ne vasaljuk!

Matrica felvasalása (sötét)

Ahogy a nevéből sejthető, ez a matrica típus a sötét (színes) ruhák díszítésére lett optimalizálva beleértve a fehér, fekete vagy mintás anyagokat is. Viszont vannak korlátok. Csak olyan mintát vihetünk fel vele aminek a kontúrja egyszerű, könnyen körbevágható és nincsenek elkülönülő részei.

Ennél a matricánál az átlátszó hordozó fóliára gyárilag felvisznek egy fehér réteget is. Ez takarja le az anyag eredeti színét és ezen lesz a nyomtatott motívum. Ha pontatlanul, a kontúron kívül vágjuk körbe akkor ott kilóg majd a fehér alap és csúnya lesz.

Mutatok példákat, hogy melyik motívumot lehetne ezzel a matrica típussal használni és melyiket nem.

Tehát ha színes (sötét) ruhára tervezel matricát, akkor ezt a típust válaszd és figyelj arra, hogy egy összefüggő motívum legyen amit körbe is tudsz vágni!

Fehér ruha esetén mindenképp a másik fajta matricát érdemes választani! Ott nincs ilyen probléma, mind a négy terv jól mutatna, működne. Egyébként minden általatok tervezett matricát megnézünk és ha valami gond van vele, szólni fogunk. Szívesen segítünk is a tervezésben ha kell, csak dobjatok egy emailt!

A sötét ruhára optimalizált matricánál a hordozó felület egy fehér színű fólia, erre nyomtatjuk a mintát. A matrica enyhén 3D-s tapintása és a körbevágás célja, hogy ezt csökkentsük úgy, hogy a széleken ne legyen fehér rész.

Ha a körvonal egyszerű (pl egy téglalap alakú fotó vagy egy kerettel körbevett grafika) akkor a nyomtatott részen belül 1-5 mm-re haladjunk. Amennyiben komplex kontúrunk van, akkor vagy egyszerűen követjük a nyomtatott téglalapot, vagy ha ügyesebbek vagyunk, akkor a minta vonalát követve haladjunk. A szaggatott vonal mutatja, hogy célszerű ezt a fajta matricát körbevágni.

Miután végeztünk, tegyük egy sötét felületre vagy a ruhára ahova vasaljuk. Ha a kontúr alól kilóg a fehér matrica, javítsuk.

Ennél a matricánál a papír védőréteget a vasalás előtt kell eltávolítani. Ez egy kicsit macerás mert a két réteg erősen összetapad, de azért nem megoldhatatlan feladat. Próbáljuk meg körömmel szétválasztani, ha így nem megy akkor finoman tépjük be 1-2 millimétert. A papír védőréteg elszakad de a rugalmas, képlékeny fólia nem fog megsérülni ha óvatosak vagyunk. Ezután már körömmel szét tudjuk választani.

Miután elválasztottuk a két réteget, lassan, óvatosan szedjük szét őket.

Hőmérséklet: 170-190 C
Nyomóerő: Erős
Idő: 30 másodperc

A körbevágott matricát nyomtatott oldallal (színnel) FELFELÉ!!! helyezzük az anyagra. Tegyük rá a csomagban mellékelt szilikonos sütőpapírt, nehogy a festék megégjen.

A megadott hőmérsékletre állított vasalót két kézre fogva erősen, a testsúlyunkat és a karunk erejét is beleadva nyomjuk kb. 30 másodpercig. A gőzölés legyen kikapcsolva! Nem kell mozgatni mint ha vasalnánk csak nyomjuk erősen, “rátehénkedve”! Ha gőzölős vasalónk van, akkor 2-3 alkalommal tegyük pár centivel odébb, hogy a gőzölő lyukak máshova kerüljenek.

Ha a matrica nagyobb mint a vasaló, akkor pár centis átfedéssel haladjunk és minden részt préseljük kb. 25 másodpercig. Az nem baj, hogy az átfedéseknél dupla adagot kap a matrica, nem lesz tőle semmi baja.

A matricázott ruhát csak kifordítva, max 40 fokon szabad mosni. Kézi, vagy rövid, kímélő programra állított gépi mosást javaslunk. Fehérítőt ne használjunk és tilos a száraz tisztítás. Frissen matricázott ruhánál 24 órát várni kell az első mosással.

Vasalni szintén kifordítva, gőzölés mellőzésével szabad. A matricát közvetlenül ne vasaljuk!

Youtube  |  FacebookTervező